Det er ikke en betingelse for at få hjælp til sit barns vanskeligheder, at barnet har fået en diagnose. Det er nok, at det er konstateret, at barnet har et behov for hjælp. Men det er erfaringsmæssigt nemmere at få hjælp, når barnet har fået en diagnose, og at få den rette hjælp. Ved man ikke hvad en patient fejler, kan man ikke behandle sygdommen. Kender man ikke årsagen til et barns taleproblem, kan man ofte ikke løse problemet. Det er i hvert fald tilfældet for verbal dyspraksi, da almindelig taletræning ikke hjælper. Det er derfor vigtigt, at vide om et barn med massive udtalevanskeligheder har verbal og/eller oral dyspraksi. I forhold til oral dyspraksi er det også vigtigt, at vide præcis hvilke oralmotoriske- og sensoriske vanskeligheder barnet har. Kan barnet fx ikke mærke og derfor heller ikke kontrollere sin bagtunge, kan barnet fx ikke udtale K og G. Barnet har derfor behov for en behandling, der afhjælper præcis dette problem.

 

 

Verbal/oral dyspraksi

Så vidt foreningen ved, er der i skrivende stund (April 2017) kun 3 læger i Danmark der kan diagnosticere verbal og oral dyspraksi. Talepædagoger med særlig viden om og erfaring med dyspraksi kan udrede børn, men må ikke diagnosticere, det må kun læger. Talepædagoger med sådan viden kan være ansat ved taleinstitutter/kommunikationscentre, oralmotoriske teams, PPR og lignende steder. Her oplyses alene om diagnosticerende læger.

 

Region Hovedstaden

Svend Prytz, foniater og overlæge på Bispebjerg Hospital, hvor han diagnosticerer børn i regionen.

Tlf: 2070 5030. Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Diagnosticerer børn fra andre regioner i sin private klinik:

Københavns Foniatriske Klinik v/ Svend Prytz, Bernstorffsvej 20, 2900 Hellerup.

 

Region Syddanmark

Bente Hamborg-Petersen, børneneurolog og administrerende overlæge på Sønderborg Sygehus.

Hun diagnosticerer i samarbejde med oralmotorisk team.

Tlf 7418 2500 (vist)

 

Region Midtjylland

John Østergaard, børneneurolog og overlæge på Skejby Sygehus, diagnosticerer i samarbejde med Tale-Høre Instituttet i Århus.

Tlf: 8949 5566 (vist?) eller 8949 6748

 

Generel dyspraksi/dcd og sanseintegrationsproblemer i øvrigt

 

 

Neurolog, speciallæge Anne Gersdorff Korsgaard

Skt. Anne Plads 2, 5. sal, 5000 Odense C

Tlf: 6614 0750 http://www.cure4you.dk/268/index.php?&m=1

 

Adfærdsproblemer

Region Hovedstaden

Center for Hjerneskade, Neurocenter for børn og unge Amager fælledvej 56 A, 2300 Kbh. S, Tlf: 35 32 90 06, mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Neurocenter for Børn og Unge er en selvejende institution der tilbyder udredning, rådgivning, behandling og undervisning af blandt andet en børneneuropsykolog, der kan vurdere barnets adfærdsproblemer i lyset af dyspraksien.

Vedr. betaling skriver de på deres hjemmeside følgende:

”Forældre kan i nogle tilfælde få dækket omkostningerne via kommunen. Forældre og kommune kan desuden anmode VISO om at få foretaget en neuropsykologisk undersøgelse og/eller rådgivning. ”

Vedr. målgruppen skriver de, at det er børn og unge med hjerneskader og udviklingsbetingede dysfunktioner. Se mere her: http://cfh.ku.dk/boern_og_unge

Yderligere information